Magi og sommerfest

Siden sist har Ingrid kommet seg helt til Lakselv, stadig langs en europavei, med stadig flere gnagsår (hvordan kvitte seg med gnagsår under tærne?), men med fantastisk sommervær. Mens vi i Oslo har hatt regn i dagevis har Ingrid og resten av Nord-Norge spist is og kost seg med siesta i skyggen.

IMG_64191
Digg med siesta i skyggen når sola blir for intens

Det tar ekstra på å gå langs vei, Ingrid har vært veldig sliten og tror hun har tatt litt hardt i fra start. I går gikk hun bare fem kilometer, nærmest subba fremover langs veien og gikk i tillegg tom for vann. Men da slo Finnmarksmagien til.

Photo00381

Rundt en sving dukka det opp en lavvo, ubetjent, men med 24-timers åpningstid. Den tilhørte en kristen MC-klubb og inneholdt kaffe og te til passerende motorsyklister (og Ingrid), og ba også på rikelig med informasjon og lesestoff om Jesu liv og virke.

Da Ingrid kom til Lakselv tok hun inn på vertshus, der var det også en bar. Hun kom i snakk med en nysgjerrig kar som viste seg å være journalist i universets største samiske avis, Ságat. Det tok ikke lang tid før Ingrid var invitert med på avisens sommerfest på kontoret! Hun møtte mange hyggelige folk og fikk servert reinkjøtt med margbein, tunge, løksaus, buljong og akevitt.

Det beste var at de serverte henne mange gode historier, om livet i Finnmark, om samisk historie og kultur, om livet under krigen, og ikke minst: det finnes ei rute mellom Karasjok og Kautokeino hvor en kan gå under snøsmelting (som ikke er langs veien). Ingrid lærte også om hvordan man bør forholde seg til området man går i når man går i utmarka. Hun har hele tiden følt på at landskapet i Finnmark er veldig mildt, ikke vilt, og nå har hun lært at det jo er forskjell på villmark og utmark! Finnmark er et kulturlandskap, det er spor etter mennesker over alt. En kan ikke sette foten ned noen sted uten at mennesker har benyttet seg av landet der på noen måte.

I Karasjok får Ingrid gratis overnatting og kart over denne ruta, og hun har mye å glede seg til nå. Hun skal fordele de neste 60 kilometerene til Karasjok godt og ikke ta for hardt i. «Og så har myggen kommet!», sa hun med optimisme i stemmen. Ingrid gleder seg til å bruke mygghatten, jeg sier bare lykke til…

2 kommentarer om “Magi og sommerfest”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s